خواص کاهو و عوارض آن برای سلامتی

به گزارش وبلاگ حرف دل، خواص و عوارض کاهو برای سلامتی بدن چیست؟ کاهو (Lactuva sativa) گیاهی یک ساله است که برای اولین بار به وسیله مصری ها کشت شد. قرن ها است که از کاهو برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده می گردد. این سبزی برگ سبز، منبع عالی از مواد مغذی ضروری و آنتی اکسیدان ها است و اغلب در ، ساندویچ، و … استفاده می گردد. در این مقاله از در به آنالیز فواید و خواص کاهو برای سلامت بدن و زیبایی، طبع، مصلح و مضرات کاهو می پردازیم.

خواص کاهو و عوارض آن برای سلامتی

ارزش غذایی کاهو

یکی از مهم ترین حقایق تغذیه ای کاهو این است که منبع غنی از ویتامین های K و A است و دارای فواید سلامتی چشمگیر متعددی است. هر 100 گرم کاهو حاوی مواد مغذی و معدنی زیر است:

  • آب: 94.98 گرم
  • انرژی: 15
  • پروتئین: 1.36 گرم
  • کل چربی (چربی): 0.15گرم
  • کربوهیدرات: 2.87گرم
  • فیبر: 1.3 گرم
  • قند: 0.78 گرم
  • گلوکز (دکستروز): 0.3گرم
  • فروکتوز : 0.43 گرم
  • کلسیم: 36 میلی گرم
  • آهن: 0.86 میلی گرم
  • منیزیم: 13 میلی گرم
  • فسفر: 29 میلی گرم
  • پتاسیم: 194 میلی گرم
  • سدیم: 28 میلی گرم
  • روی: 0.18 میلی گرم
  • مس: 0.03 میلی گرم
  • منگنز: 0.25 میلی گرم

البته بد نیست بدانید با وجود تشابهاتی که بین مواد مغذی انواع کاهو وجود دارد، هر چه تیره تر باشد، مواد مغذی بیشتری نیز دارد.

فواید و خواص کاهو برای سلامتی و زیبایی

کاهو فواید و خواص زیادی برای سلامتی عمومی بدن دارد و بر اساس تحقیقات به عمل آمده، مصرف آن می تواند به کنترل التهاب، کاهش وزن بدن، ارتقای سلامت مغز، کاهش خطر بیماری های قلبی-عروقی و … یاری کند. اما فواید بیشتری نیز برای کاهو وجود دارد که باید بدانید.

1-کاهش التهاب با کاهو

بعضی پروتئین های موجود در کاهو (یا کاهو رومی)، مانند لیپوکسیژناز، به کنترل التهاب یاری می نمایند. این موضوع در یک مطالعه ایرانی ثابت شده است. بر اساس این مطالعه، کاهو در طب سنتی برای تسکین التهاب و استئودینی (درد در استخوان ها) استفاده شده است. ویتامین های A، E و K موجود در کاهو ممکن است به کاهش التهاب یاری نمایند.

می توانید دو فنجان از این سبزی را به صورت خام و به طور منظم در رژیم غذایی خود بگنجانید. سایر سبزیجات غنی از ویتامین K عبارتند از کلم پیچ، ، و کلم. هر چه کاهو تیره تر باشد، آنتی اکسیدان بیشتری دارد و بهتر می تواند با التهاب مبارزه کند.

2- خواص کاهو برای لاغری و کاهش وزن

یکی از دلایل اصلی که کاهو می تواند یک ماده غذایی مفید برای کاهش وزن باشد، مقدار کالری آن است. یک وعده کاهو فقط 5 کالری دارد. علاوه بر این، کاهو به پر کردن شکاف ریزمغذی ها یاری می نماید، در غیر این صورت دستیابی به یک رژیم کم کالری سخت است.

کاهو بعلاوه دارای چگالی انرژی پایینی است. این امر به ویژه در خصوص کاهوی رومی که 95 درصد آن آب است و 1 گرم فیبر در هر فنجان دارد، صادق است. فیبر شما را سیر نگه می دارد و از پرخوری جلوگیری می نماید. گونه های تیره تر مانند کاهو رومینه دارای محتوای مغذی بالاتری هستند. کاهو بعلاوه چربی بسیار کمی دارد. افزودن یک برگ بزرگ کاهو رومی به وعده ناهار می تواند ایده خوبی باشد.

3- فواید کاهو برای مغز

موارد شدید آسیب مغزی می تواند منجر به مرگ سلول های عصبی و در نتیجه بروز بیماری های مغزی شدید مانند گردد. عصاره کاهو، طبق مطالعات متعدد، این نوع مرگ سلولی عصبی را به علت نقش آن در GSD یا محرومیت از گلوکز/سرم کنترل می نماید.

کاهو بعلاوه سرشار از نیترات غذایی است. این ترکیب در بدن به اکسید نیتریک تبدیل می گردد که یک مولکول سیگنال دهنده سلولی است و عملکرد اندوتلیال را ارتقا می دهد. کاهش عملکرد اندوتلیال به زوال شناختی و سایر اختلالات عصبی مرتبط با افزایش سن یاری می نماید. مصرف کاهو می تواند این روند را کاهش دهد.

4- خواص کاهو برای قلب

کاهو رومی منبع خوبی از فولات است. فولات یک ویتامین B است که هموسیستئین را به متیونین تبدیل می نماید. هموسیستئین تبدیل نشده می تواند به رگ های خونی آسیب برساند و منجر به تجمع پلاک گردد، در نتیجه به قلب آسیب برساند.

کاهو بعلاوه منبع غنی از ویتامین C است که سفتی شریان را کاهش می دهد و به درمان بیماری های قلبی عروقی یاری می نماید. بعلاوه با تقویت کردن عروق، از حملات قلبی جلوگیری کند.

گنجاندن 2 وعده کاهوی رومی در رژیم غذایی روزانه می تواند قلب شما را سالم نگه دارد. کاهو بعلاوه حاوی پتاسیم است که فشار خون را کاهش می دهد و از این راه، از بروز بیماری های قلبی جلوگیری می نماید.

علاوه بر این ها، مصرف کاهو می تواند HDL (کلسترول خوب) را افزایش و سطح LDL را کاهش دهد. طبق مطالعه دیگری، مصرف کاهو با بهبود متابولیسم کلسترول مرتبط است و شرایط آنتی اکسیدانی را در بدن افزایش می دهد. مصرف منظم کاهو می تواند فرد را از بیماری های قلبی و عروقی محافظت کند.

5- خواص ضد سرطانی کاهو

مصرف کاهو با کاهش خطر ابتلا به سرطان معده مرتبط است، این موضوع به ویژه در بخش هایی از ژاپن که این سبزی به طور منظم مصرف می گردد، ثابت شده است. کاهو یک سبزی غیرنشاسته ای است.

یک گزارش به وسیله صندوق تحقیقات سرطان جهانی نشان می دهد که سبزیجات غیر نشاسته ای می توانند بدن را در برابر انواع مختلفی از سرطان ها از جمله سرطان های دهان، گلو، مری و معده محافظت نمایند. مطالعه دیگری در ژاپن بر روی افراد سیگاری مبتلا به انجام شد. یافته ها نشان داد که مصرف کاهو می تواند اثرات محافظتی داشته باشد.

6- خواص کاهو برای دیابت

مطالعات نشان داده اند که سبزی ها، به ویژه کاهو، ممکن است خطر ابتلا به را کاهش دهند. این موضوع را می توان به شاخص گلیسمی پایین (تاثیر یک غذای خاص بر سطح قند خون) کاهو نسبت داد. بعلاوه، یک فنجان کاهو فقط حدود 5 کالری و 2 گرم کربوهیدرات دارد که آن را به جزئی از یک رژیم غذایی مناسب برای دیابت تبدیل می نماید.

البته کاهو رومی به هر نوع دیگری ارجحیت دارد زیرا حاوی ریزمغذی های ضروری است. کاهو بعلاوه حاوی لاکتوکاکسانتین است، یک کاروتنوئید ضد دیابت که سطح گلوکز خون را کاهش می دهد و می تواند یک درمان بالقوه برای دیابت باشد.

7- کاهو برای تقویت بینایی

کاهو حاوی زیگزانتین است، آنتی اکسیدانی که سلامت بینایی را تقویت می نماید. تعیین شده است که از دژنراسیون ماکولا مرتبط با سن جلوگیری می نماید. سبزی های تیره مانند کاهو حاوی لوتئین و زآگزانتین هستند که به ارتقای سلامت بینایی یاری می نمایند.

کاهوی رومی نیز جایگزین مناسبی برای اسفناج (سبزیجات مفید دیگر برای چشم) است. چندین مطالعه دیگر اهمیت لوتئین و زآگزانتین را در تقویت سلامت چشم و و سایر بیماری های چشمی نشان داده اند.

8- خواص کاهو برای دستگاه گوارش

فیبر موجود در کاهو هضم غذا را آسان نموده و از سایر بیماری های گوارشی مانند و جلوگیری می نماید. بعلاوه ممکن است درد معده را تسکین دهد. با این حال، تحقیقات در این مورد، اندک هستند. کاهو به معده یاری می نماید تا انواع مختلف غذا را پردازش کند. بعلاوه ممکن است به درمان سایر مسائل مانند سوء هاضمه یاری کند.

9- درمان بی خوابی با مصرف کاهو

لاکتوکاریوم، ماده ای در کاهو است که سیستم عصبی را آرام نموده و به بهبود کیفیت خواب یاری می نماید. در صورتی که شب، هنگام به خواب رفتن مشکل دارید، می توانید کاهو را به سالاد آخر شب خود اضافه کنید. کاهو بعلاوه حاوی ماده دیگری به نام لاکتوسین است که باعث خواب و آرامش می گردد. از این سبزی حتی در قرون وسطی برای برطرف بی خوابی استفاده می شد.

10 - فواید و خواص کاهو برای سلامت استخوان

ویتامین های K، A و C در فراوری کلاژن (اولین مرحله در تشکیل استخوان) مهم هستند. کاهو سرشار از هر سه این ویتامین ها است. ویتامین K به ساخت غضروف و بافت های همبند یاری می نماید.

ویتامین A به رشد سلول های استخوانی نو یاری می نماید که کمبود آنها می تواند منجر به و افزایش خطر شکستگی گردد. ویتامین C نیز با پوکی استخوان که یکی از عوامل پیری است، مبارزه می نماید. کمبود ویتامین K می تواند منجر به استئوپنی (کاهش توده استخوانی) و افزایش خطر شکستگی گردد. مکمل این ویتامین باعث کاهش گردش استخوان و افزایش استحکام استخوان می گردد.

11 - کاهو و تقویت سیستم ایمنی بدن

اگرچه تحقیقات زیادی در این زمینه انجام نشده است، اما وجود ویتامین های A و C در کاهو ممکن است آن را به گزینه خوبی برای تقویت سیستم ایمنی تبدیل کند. و می تواند یکی از فواید و خواص کاهو برای یاری به بدن در کاهش احتمال ابتلا به بیماری های مختلف به حساب آید.

12 - افزایش قدرت عضلانی و بهبود متابولیسم

پتاسیم موجود در کاهو ممکن است قدرت عضلانی را افزایش دهد. با این حال، هیچ تحقیقی برای تایید این موضوع انجام نشده است. کاهو حاوی نیترات هایی است که به افزایش ظرفیت ورزش معروف هستند. آنها ممکن است به افزایش قدرت عضلانی و متابولیسم یاری نمایند، اگرچه تحقیقات بیشتری ضروری است.

13- فواید و خواص کاهو برای پوست و مو

ویتامین A موجود در کاهو می تواند باعث تقویت سلول های پوست گردد. ویتامین C موجود در آن قادر است از پوست در برابر اشعه ماوراء بنفش محافظت کند. بعلاوه علائم پیری را به تاخیر بیندازد. فیبر موجود در کاهو نیز بدن را سم زدایی و سلامت پوست را تقویت می نماید.

شستن صورت با عصاره یا آب کاهو در هنگام صبح ممکن است سلامت پوست شما را بهبود ببخشد. شواهد نشان می دهد که ویتامین K موجود در کاهو باعث تقویت مو نیز می گردد. شستن موها با آب کاهو ممکن است یاری نماینده باشد.

14- درمان کم خونی با مصرف کاهو

کاهو حاوی مقادیر کمی فولات است. کمبود فولات بعلاوه ممکن است منجر به بعضی از اشکال کم خونی گردد. فولات به مبارزه با کم خونی مگالوبلاستیک یاری می نماید، که نوع دیگری از کم خونی است که در آن سلول های خونی بسیار بزرگ و توسعه نیافته هستند. کاهو رومی بعلاوه می تواند به درمان کم خونی ناشی از کمبود ویتامین B12 یاری کند.

15- آبرسانی به بدن با کاهو

حدود 95 درصد کاهو، از آب تشکیل شده است. خوردن این سبزی به شکل های مختلف در سالاد یا گرفتن آب آن، می تواند بدن شما را هیدراته نگه دارد.

16- خواص کاهو برای باروری

مصرف کاهو هم برای مردان و هم زنان مفید است. این سبزی به بهبود باروری مردان یاری می نماید. بعلاوه با خوردن آن به درمان اختلال نعوظ و انزال زودرس در مردان یاری می نماید.

17- خواص کاهو برای کبد چرب

کاهو توانایی بالایی در سم زدایی از بدن دارد. مواد معدنی موجود در کاهو سموم کبد را از بین می برد و به یاری می نماید.

18- فواید کاهو برای زنان شیرده

مصرف کاهو به یاری می نماید و به علت مقدار بالای آهن و فولاتی که دارد، برای ناشی از زایمان مفید است. از این رو مصرف متعادل آن به مادران در دوران شیردهی توصیه می گردد.

19- درمان سرفه و گرمازدگی با کاهو

یکی از مهم ترین خواص کاهو در طب سنتی، یاری به درمان سرفه های خشک ناشی از غلبه گرمی در بدن است. از آنجایی که طبع کاهو سرد و تر است، باعث تعدیل گرمی و رطوبت در بدن می گردد. بعلاوه مصرف کاهو در ، تعدیل حرارت و کاهش التهابات ناشی از گرمازدگی نیز موثر است.

عوارض و مضرات کاهو

کاهو در حالت عادی، سبزی بسیار بی خطری است ولی در بعضی افراد ممکن است عوارضی را ایجاد کند. این افراد باید در مصرف آن احتیاط نمایند.

1-افرادی که داروهای ضد انعقاد خون مصرف می نمایند. مصرف کاهو در این افراد ممکن است تداخل دارویی ایجاد کند و سطح ویتامین k خون آنها دچار نوسان گردد.

2-از آنجایی که کاهو طبع سرد و تری دارد، افرادی که مزاج سرد دارند، در صورتی که در خوردن آن زیاده روی نمایند، دچار سردی طبع می شوند و ممکن است دچار مسائل گوارشی، ریزش مو، چربی خون و کبد چرب شوند.

طبع و مصلح کاهو

کاهو یک سبزی با طبع سرد و تر است و مصلح کاهو ، نعناع، زیره، کرفس، ، مصطکی، هلیله و هستند که طبع سرد آن را متعادل می نمایند.

سوالات متداول

خواص کاهو سکنجبین چیست؟

اگر کاهو را به تنهایی بدون سکنجبین مصرف کنید ممکن است رطوبت، تری و سردی آن تاثیر نامطلوبی روی افرادی که سن بالا دارند یا دارای مزاج بلغمی هستند، بر جای بگذارد. اما اگر به همراه سکنجبین مصرف گردد این عوارض را به همراه نخواهد داشت. سکنجبین معمولا اثرات سوء کاهو را از بین می برد و از گذشته نیز در رژیم غذایی ایرانیان این دو به همراه یکدیگر مصرف می شده اند.

خواص کاهو با عسل چیست؟

کاهو حاوی درصد زیادی فیبر است که به تحریک حرکت روده و درمان یبوست و تسهیل روند دفع و پاکسازی روده بزرگ یاری می نماید. آب کاهو را بعلاوه می توانید با آبلیمو، عسل و آب نعنا مخلوط کنید. کاهو و عسل برای کاهش حرارت بدن، کبد گرم و شادابی و نشاط بدن مفید است. بعلاوه برای تعدیل کردن طبع و مزاج و جلوگیری از کم خونی می توان آن را در رژیم غذایی قرار داد.

منبع: افق کوروش

به "خواص کاهو و عوارض آن برای سلامتی" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "خواص کاهو و عوارض آن برای سلامتی"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید