مشاهده بزرگترین گوشتخوار خاورمیانه در ماسوله
به گزارش وبلاگ حرف دل، رئیس اداره محیط زیست شهرستان فومن از تصویربرداری یک قلاده خرس قهوه ای در این شهرستان اطلاع داد. نیرو های یگان حفاظت محیط زیست و دوستداران طبیعت این شهرستان در پایش منطقه ها حوزه استحفاظی با مشاهده یک قلاده خرس قهوه ای در منطقه جنگلی پایین تریشوم، اقدام به تصویربرداری از آن کردند.
به گزارش ایرنا، مصطفی فلاح مجاور با بیان اینکه ارتفاعات ماسوله یکی از زیستگاه های حیات وحش به ویژه خرس قهوه ای است، اضافه نمود: خرس ها به علت کمبود منابع آبی و غذایی در ارتفاعات به باغات و منطقه ها جنگلی پایین دست سرازیر می شوند.
رئیس اداره محیط زیست اضافه نمود: توپوگرافی شهرستان فومن شرایط بسیار مناسبی برای زندگی حیات وحش ایجاد نموده است و در این میان وجود جنگل های انبوه شرایط خوبی برای زیست پلنگ و خرس ایجاد نموده است.
وی بیان نمود: با توجه به آموزش های ارائه شده به ساکنان محلی و برخورد با متخلفان، گونه های نادر جانوری در این شهرستان دیده شده است.
خرس قهوه ای بزرگترین گوشتخوار خاورمیانه است و این گونه رنگی متفاوت از قهوه ای تیره تا زرد بور است و زیستگاه این گونه جانوری منطقه ها جنگلی خزر، ارسباران و زاگرس است. خرس شبگرد است و به صورت انفرادی زندگی می نماید که بالغ آن حدود 250 کیلوگرم وزن دارد و دارای نرخ زاد و ولد پایینی است.
ماه گذشته نیز رئیس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان رودبار از نجات و رهاسازی پیروز یک قلاده خرس قهوه ای گرفتار در فنس باغات کشاورزی محدوده لاکه رودبار واقع در جنوب گیلان اطلاع داد.
علی فرهی تکرمی اضافه نمود: در پی دریافت گزارشی از گرفتار شدن یک قلاده خرس قهوه ای در فنس باغات کشاورزی روستای ییلاقی لاکه رودبار، اکیپ کاملی از یگان حفاظت و کارشناسان محیط زیست روبار سریعا در محل حاضر شدند.
بنا بر این گزارش پس از آنالیز اوضاع، با رویت خرس گرفتار شده در تله گراز که با جدا کردن تله به سمت باغات حرکت نموده و در فنس باغ گرفتار شده، نسبت به هماهنگی برای اعزام تیمی متشکل از رئیس اداره نظارت برحیات وحش و دامپزشک اداره کل حفاظت محیط زیست گیلان از رشت به محل واقعه که خارج از منطقه ها تحت مدیریت اداره کل حفاظت محیط زیست بود، اقدام شد.
رئیس اداره حفاظت محیط زیست رودبار گفت: به علت استرس وارده به حیوان امکان مقیدسازی با ادوات زنده گیری و بیهوشی در ابتدا مقدور نشد و در نهایت با همکاری اهالی روستای لاکه و مدیریت صحنه استرس حیوان کاهش یافت و با استفاده از دارت و سلاح بیهوشی، خرس قهوه ای بیهوش شد.
بر اساس این گزارش، دامپزشک محیط زیست گیلان نیز ضمن معاینه فیزیکی و اقدامات درمانی لازم و چک کردن علائم حیاتی و پس از تأیید اینکه زخم حیوان جدی نیست و قابلیت رهاسازی را دارد، خرس را به زیستگاه مناسب و خارج از باغات منتقل و پس از به دست آوردن هوشیاری کامل رهاسازی کردند.
در اوایل شهریور ماه نیز از طریق محیط بانان پرتلاش حفاظت محیط زیست شهرستان رودبار از یک قلاده خرس در ارتفاعات رودبار از طریق دوربین های تله تصویر برداری اجرا شده بود.
اگر چه پیش تر تجربه ناپیروز زنده گیری خرس در همین رودبار گیلان تجربه ناخوشایندی بود بطوریکه در عملیات زنده گیری یک خرس دلایلی، چون اثر نکردن داروی بیهوشی بدلایل بافت زیاد چربی حیوان و بعلاوه فلش انداختن موبایل مردمان بومی در چشم خرس منجر به وحشی تر شدن حیوان و حمله و زخمی نمودن چند نفر از افراد محلی می شود که نیرو های یگان حفاظت محیط زیست میان جان حیوان و جان مردم بومی ناچار به کشتن خرس می شوند؛ اما خوشبختانه امروز با تدابیر اندیشیده شده جان خرس رودبار نجات یافته و خرس به طبیعت باز می شود.
گیلان یکی از کوچکترین استان های ایران است، همین استان کوچک سومین استان پر تراکم بعد از تهران و البرز است؛ 34 درصد استان جلگه و مابقی کوهپایه یا کوهستان است بخش اعظم جمعیت در جلگه سکونت دارند؛ گیلان دارای پتانسیل های ملی و جهانی است؛ 60 گونه پستاندار، چون پلنگ، شوکا (گوزن مینیاتوری) خرس قهوه ای و فک بخشی از تنوع زیستی استان است؛ پرندگان یکی از مهمترین شاخص های حیات وحش در دنیاست تعداد 533 گونه پرنده در ایران داریم 60 درصد از پرندگان کشور در گیلان مشاهده می شود و 20 ایستگاه تالابی و سه تالاب مهم بین المللی تالاب انزلی، پارک ملی بوجاق و امیرکلایه در استان وجود دارد.
منبع: فرارو