بزرگترین سازه های آبی تاریخی لرستان برای استحکام بخشی نیازمند تخصیص اعتبارات کلان هستند
به گزارش وبلاگ حرف دل، ایسنا/ براساس خبرهای منتشر شده، بزرگترین سازه های آبی تاریخی لرستان برای استحکام بخشی نیازمند تخصیص اعتبارات کلان هستند.
پلهای تاریخی لرستان که به گفته بسیاری از کارشناسان نمونه های بی بدیلی در دنیا هستند و تاریخی گویا بشمار می آیند، امروز به شدت نیازمند اعتباری هستند که قرار بود بعد از سیل به آنها اختصاص پیدا کند ولی تا به امروز محقق نشده و این در حافهرست که در فهرست موقت ثبت دنیای نیز قرار گرفته اند.
وجود کلکسیونی از پلهای تاریخی در لرستان
در خصوص اهمیت و جایگاه پل های تاریخی لرستان سعید حیدری، کارشناس باستان شناسی گفت: این پلها بناهایی هستند که گذر زمان و آسیب های طبیعی نه تنها از هیبت و هیمنه آنها نکاسته بلکه معماران دنیا را مبهوت هنر و هندسه خود کرده اند.
وی پیرامون اینکه بزرگترین سازه های آبی تاریخی لرستان برای استحکام بخشی نیازمند تخصیص اعتبارات کلان هستند، ادامه داد: در حقیقت هنری که بشر در معماری این آثار پایه ریزی کرده هنر و هندسه ای است که پس از گذشت هزار سال هنوز ایستایی و ماندگاری را شاهد هستیم.
حیدری با بیان اینکه کلکسیونی از پل های تاریخی در لرستان داریم، اضافه کرد: پلهای تاریخی لرستان در سیل اخیر ایستادگی خود را به رخ دنیا و معماران دنیا کشیدند.
این کارشناس باستان شناسی یادآور شد: هنوز باید به لحاظ معماری از این دانشگاه پل سازی و موزه های پل در لرستان درس بگیریم.
وی اضافه کرد: پلهای منحصر بفرد لرستان که در گذشته تنها راه ارتباطی بین روستاها و شهرها محسوب می شدند، امروزه به نمادی از عظمت تمدن ایران قدیم تبدیل شده اند، پلهایی که علاوه بر کارکرد ارتباطی، نمادی از کمال هنر معماری ایران هستند.
حیدری با بیان اینکه پلهای لرستان به فرصتی برای نمود هنر معماران این سرزمین تبدیل شده اند، گفت: این پلهای تاریخی قدمتی بالغ بر 1800 سال دارند و طبق گفته باستان شناسان این پلها بعد از اهرام ثلاثه مصر بزرگترین بناهای سنگی دنیا محسوب می شوند که باستان شناسان بزرگ دنیا در بازدید از این پلها به عظمت و ویژگی خاص آنان اشاره کرده اند.
این کارشناس شرح داد: لرستان تنها پایگاه ملی پلهای تاریخی کشور محسوب می شود و 100 پل تاریخی آن در فهرست موقت میراث دنیای قرار دارند.
وی بیان کرد: همچنین در کل ایران فقط سه دهنه پل دارای کتیبه وجود دارد که دو مورد از آن شامل پل کلهرت در معمولان و پل کشکان است.
پل کشکان ممکن است با یک تکان و سیلی دوباره تخریب شود
عطا حسن پور، مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان در خصوص عدم تخصیص اعتبار جبران خسارات سیل به پلهای استان گفت: بعد از سیل ویرانگر 98 برای بعضی پلهای تاریخی استان تعدادی سیل بند را احداث کردیم.
وی ادامه داد: در چند جا که بستر پلها تخریب شده بود نیز بسترسازی کردیم، مانند بستر پل کشکان.
این مسئول شرح داد: بسترهایی که آب شستگی داشت را نیز بازسازی کردیم، به نوعی رفع خطر اضطراری داشتیم که اگر سیل تازه آب خطر رفع شده باشد.
حسن پور اضافه کرد: پایه پل کشکان به اندازه کافی کج شده و ممکن است با یک تکان و سیلی دوباره تخریب شود.
وی یادآور شد: ما زیر پایه را بسترسازی و جداره ها را نیز مستحکم کردیم تا اگر سیلاب آمد حداقل این وضع موجود تثبیت باشد و بیشتر از این رانش نکند.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان در خصوص اینکه اعتباری که قرار بود بعد از این سیل به پلهای استان اختصاص یابد به کجا رسید، گفت: علیرغم اهمیت بالای این آثار مهم تاریخی ولی از اعتبار سیل 98 برای پلهای تاریخی حتی یک ریال تخصیص نگرفتیم.
حسن پور اضافه کرد: برای نگهداری پلهای تاریخی استان به بالای 100 میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم.
این مسئول تاکید کرد: اگر بخواهیم توسعه پایدار را معنی کنیم، معنای آن پلهای تاریخی لرستان است؛ در بحث گردشگری، معماری، باستان شناسی، سازه های آبی تاریخی باید مورد توجه قرار بگیرند.
با اعتبارات فعلی فقط برای پلها رفع خطر می کنیم
علی مصطفی نژاد، مدیر پایگاه پلهای تاریخی لرستان در خصوص عدم تحقق اعتبار جبران خسارت سیل 98 به پلهای استان گفت: این سیل از نظر کارشناسان در 500 سال گذشته بی سابقه بود و خسارات زیادی وارد کرد.
وی بیان کرد: در سیل سال 98 که در لرستان رخ داد50 میلیارد تومان خسارت به پلهای تاریخی بزرگ و کوچک استان وارد شد.
مصطفی نژاد اضافه کرد: در بعضی از این پلها بسترها کاملاً از بین رفتند و بعضی پایه ها کاملاً حذف شدند. بعضی پایه ها مانند پایه پل کشکان با بیش از 2000 تن جابجا شد و بعضی طاق ها فروریختند.
وی گفت: بعضی پلهای تاریخی لرستان قدمت زیادی داشته و زخمی هستند و تا الان نتوانستیم با اعتباراتی که به ما می دهند آنها را بازسازی کنیم، این سیل زخم آنها را مضاعف کرد.
این مسئول اظهار کرد: مبلغی قرار بود از طرف سازمان برنامه و بودجه به تعمیر و بهسازی این پلها اختصاص پیدا کند اما متأسفانه پرداخت نشده است.
وی شرح داد: کنندگان مرکز لرستان، استانداری و...با سازمان برنامه و بودجه نامه نگاری کردند و قرار شد 50 میلیارد تومان به پلهای استان اختصاص بدهند حتی نامه آن نیز برای سازمان مدیریت استان ارسال شد اما اعتباری در این خصوص به ما ندادند.
مدیر پایگاه پلهای تاریخی لرستان شرح داد: برای بازسازی به صورت مستمر هر ساله اعتبارات ملی و استانی داریم که با آن کارهای روزمره و اضطراری را انجام می دهیم.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه ما 100 پل داریم و اعتبارات سالانه بین یک تا دو میلیارد تومان برای تمام پلهاست و گاهی اوقات نیز تمام آن تخصیص پیدا نمی کند و تنها بخشی یا نیمی از آن محقق می شود، با آن اعتبار نمیتوان خسارت سیل را جبران کرد.
مصطفی نژاد اضافه کرد: این اعتبار برای این است که رفع خطری کنیم ولی نمیتوان بازسازی اساسی برای پلها داشت.
این مسئول در خصوص اینکه گفته شده 500 میلیون تومان اعتبار برای جبران سیل به استان داده شده، این چنین پاسخ داد: از دید ما این اعتباراتی است که هر ساله به صورت ملی و استانی داده می شود، ولی گفتند بخشی از آن 50 میلیارد تومان بوده، حالا 50 میلیارد تومان کجا و 500 میلیون تومان کجا؟
وی شرح داد: تنها پایگاه تخصصی پلهای تاریخی کشور در لرستان تأسیس شده و بهترین تیم بازسازیی و تخصصی پلهای تاریخی را تربیت کردیم و آماده هستند به بهترین شکل ممکن بازسازی پلها را انجام بدهند اما وقتی اعتبار نیست متأسفانه نمی توانیم کاری انجام دهیم.
این مسئول مطرح کرد: با توجه به اینکه استاندار از پل تاریخی کشکان بازدید کردند و خودشان شخصیت فرهنگی دارند و بومی استان هستند و همچنین مدیرکل میراث فرهنگی متخصص، متعهد و بومی نشان می دهد می تواند یک عزمی برای بازسازی این پلها شکل بگیرد.
وی اضافه کرد: در بحث خسارت سیل اگر آن 500 میلیون تومانی که در دل اعتبارات روتین هرساله به ما دادند را جز خسارات سیل در نظر بگیریم تغییر در شرایط ما ایجاد نمی کند.
این صحبت های مسئولان میراث فرهنگی لرستان در حالی عنوان می شود که مدیر کل مدیریت بحران استان مقصر اختصاص 500 میلیون تومان را خود آنان میداند.
میراث فرهنگی لرستان گزارش سیل 98 را به مدیریت بحران نداد
مهدی پازوکی گفت: برای جبران خسارات سیل، مسئولان میراث فرهنگی استان 500 میلیون تومان درخواست کردند که به آنها بیان کردیم با این مبلغ حتی یک پل را هم نمی توانند تعمیر کنند.
وی در خصوص اینکه میراث فرهنگی استان درخواست مبلغ بیشتری داشته، اضافه کرد: روز اول درخواست 500 میلیون تومان داده بودند، مدارک و مستندات نیز موجود است که این مبلغ را درخواست دادند.
مبلغ درخواستی تازه در بخش پیشگیری بود نه جبران آسیب
پازوکی اضافه کرد: ما به آنان بیان کردیم مطالعه دقیق انجام دهند و طرح بیاورند که بعد از آن بیان کردند 50 میلیارد تومان پول می خواهیم که همه پل هایمان را تعمیر کنیم، یعنی بحث پیشگیری است و بحث جبران آسیب نبود.
این مسئول اذعان کرد: میراث فرهنگی در بحث سیل 98 گزارشی به ما اعلام نکرده بودند و درخواست آن 500 میلیون تومان را نیز خودمان زدیم.
پازوکی اضافه کرد: در سیل مرداد امسال نیز دوباره 500 میلیون تومان اعلام خسارت کرده بودند، گفتم نمی دانم چرا شما در این 500 میلیون تومان گیر کردید، هر سری که ما می گوییم خسارتی اعلام کنید 500 میلیون تومان اعلام می کنید.
مدیر کل مدیریت بحران لرستان اضافه کرد: ما نامه 50 میلیارد تومان را به سازمان برنامه و بودجه استان و سازمان مدیریت بحران کشور داده ایم و اینکه بتوانند آن مبلغ را تأمین کنند بعید میدانم چون محدودیت های اعتباری به ویژه در حوزه های عمرای داریم.
وی گفت: امیدواریم بتوانیم در سرفصل پیشگیری مبلغی برای پلهای تاریخی استان اختصاص یابد هرچند از سال 98 تا الان اعتباری بابت پیشگیری به استان ابلاغ نشده است.
منبع: همگردی