فاجعه بارترین ریزش آسمانخراش ها در طول تاریخ (قسمت دوم)
به گزارش وبلاگ حرف دل، وقوع حادثه تلخ ساختمان پلاسکو شاید این سوال را در اذهان ایجاد کند که آیا پیش تر نیز حوادث مشابهی با چنین ابعاد وسیعی به وقوع پیوسته است؟ علت وقوع این حوادث در چیست؟ برای آشنایی بیشتر با این موضوع در ادامه همراه خبرنگاران باشید.
5. مجتمع لوتوس ریورساید (Lotus Riverside)، شانگهای، چین
در بیست و هفتم ژوئن سال 2009 ساختمان 13 طبقه بلوک 7 مجتمع لوتوس در شانگهای فرو ریخت و خوشبختانه تلفات جانی در پی نداشت؛ زیرا این ساختمان در حال ساخت وساز بوده و کارگران فرصت کافی برای خروج از ساختمان را داشتند. فقط یک نفر به دلیل تاخیر در داخل ساختمان گرفتار شده و به دلیل پرش از پنجره فوت کرد. از آنجایی که این زمین ساختمان در مجاورت رودخانه قرار داشت، سستی خاک باعث نشست ساختمان شد.
شرکت سازنده این ساختمان برای مدت 5 سال به صورت غیرقانونی فعالیت می کرد و از این رو، موجبات نگرانی در خصوص چندین ساختمان در سراسر چین را برانگیخت. یک سال پس از این حادثه در حدود 7000 مدرسه در مرکز چین و در اثر زلزله فرو ریخت.
4. هتل نیو ورلد (Hotel New World)، سنگاپور
در پانزدهم 1986 ساختمان 6 طبقه هتل نیو ورلد در مدت 60 ثانیه فرو ریخت و در حدود 50 نفر در زیر آوار آن مدفون شدند. این حادثه به عنوان تلخ ترین حادثه تاریخ سنگاپور پس از جنگ دنیای دوم ثبت شده است.
از آنجایی که سنگاپور به زیرساخت ها و تجهیزات مدرن مجهز شده است، عملیات امداد و نجات به سرعت آغاز شد و به مدت 7 روز ادامه یافت. ضمناً، برای تسهیل و تسریع عملیات مهندسان و متخصصانی از اقصی نقاط دنیا دعوت به همکاری شدند.
در ابتدا، عملیات آواربرداری از بالا آغاز شد ولی نتیجه ای در بر نداشت. در روز و به یاری مهندسان خارجی حاضر در سنگاپور برای ساخت سیستم حمل ونقل تونلی حفر شد و به وسیله آن 17 نفر نجات یافتند.
در آنالیز های کارشناسی دلیل این حادثه خطای انسانی در طراحی و محاسبه وزن ساختمان اعلام شد.
3. ساختمان اداری های-رایز (High-Rise)، ریو، برزیل
در بیست و ششم ژانویه سال 2012، ساختماتی 20 طبقه در بزریل به صورت ناگهانی فرو ریخت و در اثر ریزش بقایای آن ساختمان های اطراف نیز تخریب شدند. ابعاد این حادثه دامن گیر کلیه خیابان های اطراف میدان سینه لاندیا شد و در اثر آن 17 نفر جان خود را از دست دادند. از آنجایی که این منطقه بخش اداری ریو محسوب می گردد، در صورت وقوع حادثه چند ساعت قبل از آغاز ساعت کاری فاجعه ای انسانی به وقوع می پیوست.
طبق آنالیز ها دلیل ریزش ساختمان سستی بنا و ایجاد ترک اعلام شد که در اثر آن دو ساختمان کوچک در کنار این بنا نیز همچون قطعه های پازل فرو ریختند. البته با توجه به نزدیک شدن زمان برگزاری جام دنیای 2014 مسئولان به صورت جدی عملیات ساخت و نوسازی را اجرا کردند.
2. فروشگاه زنجیره ای سامپونگ (Sampoong)، سئول، کره جنوبی
در بیست و نهم ژوئن 1995، فروشگاه زنجیره ای سامپونگ در مدت 20 ثانیه با خاک یکسان شد و 502 کشته و 937 زخمی برجای گذاشت. سهل انگاری و نادیده گرفتن اصول اخلاقی مهندسی از جمله عوامل شکل گیری این حادثه تلخ در تاریخ کره جنوبی معرفی شدند. البته مدیر ساختمان نیز از دیگر عوامل این حادثه شناخته شد؛ زیرا بنا به اصرارهای وی کاربری ساختمان از اداری به فروشگاه زنجیره ای در زمان ساخت تغییر یافت. البته این شخص بعدها نیز طبقه پنجم را با استفاده از مصالح سنگین به این بنا اضافه نموده بود.
افزودن کانال های تهویه هوا نیز فشار وارده را تا 4 برابر افزایش داده و از طرفی، پایه های نازک بتنی ساختمان تحمل تنها نیمی از 16 بار فشار وارده از این سازه فولادی را داشتند. در ماه آوریل، چند ماه پیش از حادثه، پایه های بتنی دچار ترک شدند ولی متاسفانه به دلیل زیاده خواهی مدیریت هیچ اقدامی در این مورد صورت نگرفت. در صورت حادثه و تقریبا 7 دقیقه پیش از تخریب، ستون ها شکاف های عمیق برداشته و کارکنان علائم هشدار را به صدا درآورند؛ ولی متاسفانه فرصتی برای پیشگیری از حادثه باقی نمانده بود و نزدیک به 1500 نفر در داخل ساختمان گرفتار شدند.
1. برج های دوقلو، نیویورک، آمریکا
جای تردیدی نیست که ریزش برج های دوقلوی تجارت دنیای در حادثه 11 سپتامبر سال 2001 یکی از مهیب ترین حوادث تاریخ است. اگرچه این ساختمان ها دارای بنای مستحکم و ستون های قوی بودند، ولی دلیل اصلی تخریب ساختمان 90,000 گالن سوخت جت بود که باعث شد دود غلیظ سیاهرنگی سراسر آسمان نیویورک را فرا بگیرد. در واقع، آتش نتوانست ستون های فولادی ساختمان را از بین ببرد بلکه باعث تضعیف آن ها شد.
به عبارت دیگر، افزایش دما باعث کاهش استقامت بنا تا 50٪ شده و این بنا در یک چشم بهم زدن فرو ریختند؛ فشار وارده طبقه ای ساختمان از بالا به یکدیگر همچون تکه های دومینو عمل نموده و یکی پس از دیگر از بالا به پایین تخریب شدند.
هر یک از بناها دارای وزنی در حدود 500,000 تن بود و در عرض چند ثانیه به تلی از خاکستر تبدیل شدند. اگرچه هیچ گونه خطای فنی و مهندسی در این حادثه وجود نداشت، ولی متخصصان با هدف یافتن راهکارهایی برای احداث بناهایی امن تر به مطالعه های خود در خصوص ریزش این بنا ادامه دادند.
منبع: کجارو / bestonlineengineeringdegree.com